Jak ukládat potraviny v chladničce a mrazničce?

Naposledy aktualizován 11.05.2020 12:21


Otázka: 

  • Jak ukládat potraviny v chladničce a mrazničce? 

Platí pro: 

  • Chladničky 
  • Chladničky s mrazničkou 
  • Mrazničky 

Všeobecné rady pro ukládání potravin do chladničky:

  • Vyhněte se přílišnému zaplňování polic spotřebiče, protože to omezuje proudění vzduchu a způsobuje nerovnoměrné chlazení. 
  • Před umístěním do chladničky potraviny zakryjte a nádoby vytřete do sucha. Tím omezíte vytváření vlhkosti uvnitř chladničky. 
  • Potraviny s intenzivní vůní nebo vysokým obsahem vlhkosti zabalte.
  • Ovoce a zeleninu skladujte v zásuvkách na zeleninu, neboť vyšší vlhkost v nich chrání kvalitu potravin po delší dobu. Většina ovoce a zeleniny by měla být uchovávána při nízkých teplotách a s vysokou vlhkostí. 
  • Syrové maso a drůbež pečlivě zabalte, aby nemohlo dojít k úniku tekutiny a znečištění jiných potravin nebo povrchů. Jakékoliv maso, které bude uskladněno na déle než dva dny, by se mělo zmrazit. 
  • Máslo a sýr: musí být ve speciální vzduchotěsné nádobě nebo zabalené do hliníkové fólie či do polyetylénového sáčku s co nejmenším obsahem vzduchu. 
  • Láhve: musí být uzavřeny víčkem a uloženy buďto v polici na láhve ve dveřích spotřebiče nebo v držáku na láhve (je-li součástí výbavy). 
  • Banány, brambory, cibule a česnek smí být v chladničce pouze tehdy, jsou-li zabalené. 
  • Horké potraviny musí být před vložením do chladničky ochlazeny na pokojovou teplotu; v opačném případě zvýší vnitřní teplotu v chladničce a spotřebu energie spotřebiče 
  • Tekuté potraviny nebo potraviny s vysokou vlhkostí umisťujte na přední části polic (blíže ke dveřím). Pokud jsou umístěny v blízkosti proudu chladného vzduchu, mohou zmrznout  

Všeobecné rady pro ukládání potravin do mrazničky:

  • Abyste minimalizovali ztrátu vody z potravin a s tím spojené snížení jejich kvality, používejte k zabalení potravin hliníkovou fólii, obaly do mrazničky, sáčky do mrazničky nebo vzduchotěsné nádoby. Vytlačte z obalu co nejvíce vzduchu a pevně jej uzavřete. Vzduch v obalu může způsobit vysychání potravin a vytváření zápachu (oxidace). 
  • Před zmrazením zabalte čerstvé maso nebo drůbež do vhodného obalu do mrazničky 
  • Nezmrazujte znovu maso, které bylo kompletně rozmražené 
  • Nikdy do mrazničky nevkládejte příliš mnoho teplých potravin najednou. Způsobilo by to přetížení mrazničky, zpomalilo mražení a mohlo by to zvýšit teplotu již zmrazených potravin. Neukládejte zmrzliny, nanuky nebo chléb u dvířek mrazničky nebo v její horní polici: tato místa nejsou nejchladnějšími částmi mrazničky a proto by se tyto potraviny mohly rychleji rozmrazit, pokud budou uloženy v těchto místech 
  • Ponechte mezi balíčky volný prostor, aby jím mohl volně proudit chladný vzduch a umožnilo se tak co nejrychlejší zmrazení potravin