Recepty s využitím páry pro trouby Zanussi
Skvělá chuť díky páře. Snadno, rychle a zábavně
Inspirujte se našimi recepty a pusťte se do přípravy pokrmů v páře. Upečte třeba nadýchanou focacciu, vláčné briošky nebo pita chléb, který můžete naplnit tím, co vám nejvíce chutná. S multifunkční troubě Zanussi PlusSteam to bude hračka.
FOCACCIA S RAJČATY A BAZALKOU
TĚSTO
328 g hrubé bílé mouky
240 g vlažné vody
7 g jemné mořské soli
3 g čerstvého droždí
22 g oleje
NÁPLŇ
1 košíček cherry rajčat
1 svazek bazalky
Olivový olej k pokapání
Mořská sůl
Krupice na poprášení
Italská focaccia skvěle chutná samotná, pouze lehce namočená v kvalitním olivovém oleji. Nebo ji zkuste naplnit kuřecím masem, obalit pancettou a potřít salsou z avokáda. Jednoduché, ale lahodné.
PŘÍPRAVA
1. Do mísy s hnětačem na těsto vložte všechny ingredience. Sůl a droždí spolu před hnětením nesmí přijít do přímého kontaktu.
2. Hněťte při nízké rychlosti pět minut a poté dalších šest minut při rychlejším nastavení.
3. Vložte do mísy vymazané olivovým olejem a nechte při pokojové teplotě dvě hodiny stát.
4. Nechte odpočívat 15 minut a poté po celém chlebu proveďte prstem prohlubně, do nichž zatlačíte bazalku a rajčata. Nechte vykynout na teplém místě, dokud se objem těsta nezdvojnásobí.
Recepty na lahodné pečivo
1. Na dno vnitřku trouby nalijte 100 ml vody. Nastavte troubu na program Pravý horký vzduch s párou. Stiskněte tlačítko S párou a nechte troubu předehřát na 230 °C*.
2. Těsto pokapejte olivovým olejem a posolte mořskou solí.
3. Vložte plech do trouby, snižte teplotu na 200 °C a pečte 15 až 20 minut nebo dozlatova.
Konvenční pečení: Předehřejte troubu na 240 °C. Vložte plech do trouby, snižte teplotu na 220 °C a pečte 15 až 20 minut nebo dozlatova.
Snadný pita chléb (6 porcí)
TĚSTO
350 g hrubé bílé mouky
220 g vlažné vody
16 g oleje
7 g jemné mořské soli
7 g čerstvého droždí
Lahodný pita chléb se středovýchodními kořeny oceníte při gurmánském posezení s přáteli. Doplnit ho můžete oblíbeným dipem nebo kořeněným jehněčím na špejli.
PŘÍPRAVA
1. Do mísy s hnětačem na těsto vložte všechny ingredience. Sůl a droždí spolu před hnětením nesmí přijít do přímého kontaktu.
2. Hněťte při nízké rychlosti pět minut a poté další dvě minuty při rychlejším nastavení.
3. Vložte do mísy vymazané olivovým olejem a nechte při pokojové teplotě dvě hodiny stát.
4. Těsto rozdělte na dílky po 100g, na pracovní desce lehce posypané moukou ho vytvarujte do kuliček a nechte 20 minut odpočinout.
5. Pomocí válečku těsto vyválejte na zhruba 5 mm tloušťky, poprašte moukou a vložte plech na pečení.
Recepty na lahodné pečivo
1. Na dno vnitřku trouby nalijte 100 ml vody. Nastavte troubu na program Pravý horký vzduch s párou. Stiskněte tlačítko S párou a nechte troubu předehřát na 220 °C*.
2. Vložte plech do trouby a pečte 10 až 15 minut nebo dokud těsto není nadýchané do tvaru koule.
3. Hotový pita chléb nechte vychladnout pod suchou utěrkou.
Konvenční pečení: Předehřejte troubu na 220 °C. Pečte 15 až 20 minut nebo dokud těsto není nadýchané do tvaru koule. Po pečení přesuňte těsto z plechu a zakryjte suchou utěrkou, dokud se chléb pita neochladí.
ČERSTVÁ BAGETA (PRO 4 BAGETY)
TĚSTO
432 g hrubé bílé mouky
40 g světlé žitné mouky
310 g vlažné vody
9 g jemné mořské soli
9 g čerstvého droždí
Krupice na poprášení
Naplňte čerstvé bagety tím, co vám nejvíce chutná. Skvěle k nim ladí třeba pomalu pečené vepřové maso z grilu, salát coleslaw z červeného zelí a pikantní džem z chilli.
PŘÍPRAVA
Recepty na lahodné pečivo
Na dno vnitřku trouby nalijte 100 ml vody. Nastavte troubu na program Pravý horký vzduch s párou. Stiskněte tlačítko S párou a nechte troubu předehřát na 230 °C*.
Malým ostrým nožem proveďte podél bagety dva řezy, jeden vpředu před druhým ve středu.
Vložte plech do trouby, snižte teplotu na 200 °C a pečte 15 až 20 minut nebo dozlatova.
*Konvenční pečení: Předehřejte troubu na 240 °C. Vložte plech do trouby, snižte teplotu na 220 °C a pečte 15 až 20 minut nebo dozlatova.
ZLATAVÁ BRIOŠKA
TĚSTO
350 g hrubé bílé mouky
36 g cukru krupice
7 g jemné mořské soli
10 g čerstvého droždí
48 g mléka
ZADRŽET
105 g měkkého másla
ROZŠLEHANÉ VEJCE
1 vejce
Špetka soli
Proč briošky nepoužít k přípravě dokonalého hamburgeru? Stačí přidat šťavnatý hovězí burger, oblíbený sýr, omáčku a salát. Snadné.
PŘÍPRAVA
Recepty na lahodné pečivo
1. Na dno vnitřku trouby nalijte 100 ml vody. Nastavte troubu na program Pravý horký vzduch s párou. Stiskněte tlačítko S párou a nechte troubu předehřát na 200 °C*.
2. Housky lehce potřete rozšlehaným vejcem (můžete také posypat sezamovými semínky).
3. Vložte plech do trouby, snižte teplotu na 170 °C a pečte 10 až 15 minut nebo dozlatova.
*Konvenční pečení: Předehřejte troubu na 240 °C. Vložte plech do trouby, snižte teplotu na 220 °C a pečte 15 až 20 minut nebo dozlatova.
KLASICKÝ BOCHNÍK
TĚSTO
490 g hrubé bílé mouky
320 g vlažné vody
10 g jemné mořské soli
10 g čerstvého droždí
20 g másla nebo sádla
Zkuste chléb obalit ve směsi sýra, mouky, pepře a omáčky. Snadno a rychle tak vytvoříte Welsh rarebit neboli „velšského králíka“, lahodný národní pokrm Walesu.
PŘÍPRAVA
1. Do mísy s hnětačem na těsto vložte všechny ingredience. Sůl a droždí spolu před hnětením nesmí přijít do přímého kontaktu.
2. Hněťte při nízké rychlosti pět minut a poté další čtyři minuty při rychlejším nastavení.
3. Vložte do mísy vymazané olivovým olejem a nechte při pokojové teplotě dvě hodiny stát. Po první a druhé hodině těsto promáčkněte pěstí.
4. Vložte do vymazané chlebové formy, povrch posypejte moukou a těsto přikryjte plastovou fólií. Nechte dokynout na teplém místě, dokud se objem těsta přibližně nezdvojnásobí.
Recepty na lahodné pečivo
1. Na dno vnitřku trouby nalijte 100 ml vody. Nastavte troubu na program Pravý horký vzduch s párou. Stiskněte tlačítko S párou a nechte troubu předehřát na 220 °C.
2. Malým ostrým nožem proveďte uprostřed bochníku jeden mělký řez.
3. Vložte plech do trouby, snižte teplotu na 200 °C a pečte 20 až 25 minut.
*Konvenční pečení: Předehřejte troubu na 220 °C. Vložte plech do trouby a snižte teplotu na 200 °C. Pečte 20 až 25 minut, vyjměte těsto z formy, vraťte ho do trouby a pečte dozlatova.
JEDNODUCHÁ CIABATTA
TĚSTO
330 g hrubé bílé mouky
240 g vlažné vody
7 g čerstvého droždí
3 g jemné mořské soli
16 g olivového oleje
Vyzkoušejte ciabattu zkombinovat s ogrilovanou klobásou chorizo, paprikovou směsí pepperonata a rukolou. Získáte příjemně pikantní dobrotu.
PŘÍPRAVA
1. Do mísy s hnětačem na těsto vložte všechny ingredience. Sůl a droždí spolu před hnětením nesmí přijít do přímého kontaktu.
2. Hněťte při nízké rychlosti pět minut a poté další čtyři minuty při rychlejším nastavení.
3. Vložte do mísy vymazané olivovým olejem a nechte při pokojové teplotě dvě hodiny stát. Po první a druhé hodině šetrně přehněte do tvaru obálky.
4. Nalijte těsto na plech dobře posypaný moukou a znovu ho přehněte do tvaru obálky a nechte vykynout na teplém místě, dokud se jeho objem nezdvojnásobí.
Recepty na lahodné pečivo
1. Na dno vnitřku trouby nalijte 100 ml vody. Nastavte troubu na program Pravý horký vzduch s párou. Stiskněte tlačítko S párou a nechte troubu předehřát na 240 °C*.
2. Těsto na ciabattu jemně zdvihněte, otočte, natáhněte a položte na nový plech posypaný hrubou krupicí.
3. Vložte plech do multifunkční trouby s funkcí S párou a snižte teplotu na 220 °C. Pečte 15 až 20 minut nebo dozlatova.
*Konvenční pečení: Předehřejte troubu na 240 °C. Vložte plech do trouby, snižte teplotu na 220 °C a pečte 15 až 20 minut nebo dozlatova.
CELOZRNNÝ CHLÉB
TĚSTO
455 g hrubé bílé mouky
50 g celozrnné mouky
325 g vlažné vody
10 g jemné mořské soli
10 g čerstvého droždí
CELOZRNNÁ KŮRKA
50 g dýňových semínek
50 g sezamových semínek
50 g máku
50 g slunečnicových semínek
Celozrnný chléb bude výborný s polévkou z pečené červené řepy, která skvěle chutná i vypadá.
PŘÍPRAVA
Recepty na lahodné pečivo
1. Na dno vnitřku trouby nalijte 100 ml vody. Nastavte troubu na program Pravý horký vzduch s párou. Stiskněte tlačítko S párou a nechte troubu předehřát na 230 °C*.
2. Vložte plech do trouby, po 10 sekundách snižte teplotu na 200 °C a pečte 15 až 20 minut nebo dozlatova.
*Konvenční pečení: Předehřejte troubu na 230 °C. Vložte plech do trouby a po 10 sekundách snižte teplotu na 200 °C. Pečte 15 až 20 minut nebo dozlatova.
PEČTE CHLÉB JAKO V PEKÁRNĚ
Naše multifunkční trouba PlusSteam bez potíží zvládne upéct chléb nebo moučník i grilovat a péct maso jako běžná trouba. Její kouzlo spočívá v tom, že k pokrmu přidá dávku páry. Každý bochník chleba, každá houska nebo focaccia tak budou chutnat jako z vaší oblíbené pekárny.