Recepty s využitím páry pro trouby Zanussi

Recepty s využitím páry pro trouby Zanussi

Skvělá chuť díky páře. Snadno, rychle a zábavně

Inspirujte se našimi recepty a pusťte se do přípravy pokrmů v páře. Upečte třeba nadýchanou focacciu, vláčné briošky nebo pita chléb, který můžete naplnit tím, co vám nejvíce chutná. S multifunkční troubě Zanussi PlusSteam to bude hračka.

FOCACCIA S RAJČATY A BAZALKOU

TĚSTO

328 g hrubé bílé mouky

240 g vlažné vody

7 g jemné mořské soli

3 g čerstvého droždí

22 g oleje

NÁPLŇ

1 košíček cherry rajčat

1 svazek bazalky

Olivový olej k pokapání

Mořská sůl

Krupice na poprášení

Italská focaccia skvěle chutná samotná, pouze lehce namočená v kvalitním olivovém oleji. Nebo ji zkuste naplnit kuřecím masem, obalit pancettou a potřít salsou z avokáda. Jednoduché, ale lahodné.

PŘÍPRAVA

1. Do mísy s hnětačem na těsto vložte všechny ingredience. Sůl a droždí spolu před hnětením nesmí přijít do přímého kontaktu.

2. Hněťte při nízké rychlosti pět minut a poté dalších šest minut při rychlejším nastavení.

3. Vložte do mísy vymazané olivovým olejem a nechte při pokojové teplotě dvě hodiny stát.

4. Nechte odpočívat 15 minut a poté po celém chlebu proveďte prstem prohlubně, do nichž zatlačíte bazalku a rajčata. Nechte vykynout na teplém místě, dokud se objem těsta nezdvojnásobí.


Recepty na lahodné pečivo

1. Na dno vnitřku trouby nalijte 100 ml vody. Nastavte troubu na program Pravý horký vzduch s párou. Stiskněte tlačítko S párou a nechte troubu předehřát na 230 °C*.

2. Těsto pokapejte olivovým olejem a posolte mořskou solí.

3. Vložte plech do trouby, snižte teplotu na 200 °C a pečte 15 až 20 minut nebo dozlatova.

Konvenční pečení: Předehřejte troubu na 240 °C. Vložte plech do trouby, snižte teplotu na 220 °C a pečte 15 až 20 minut nebo dozlatova.

Snadný pita chléb (6 porcí)

TĚSTO

350 g hrubé bílé mouky

220 g vlažné vody

16 g oleje

7 g jemné mořské soli

7 g čerstvého droždí

Lahodný pita chléb se středovýchodními kořeny oceníte při gurmánském posezení s přáteli. Doplnit ho můžete oblíbeným dipem nebo kořeněným jehněčím na špejli.

PŘÍPRAVA

1. Do mísy s hnětačem na těsto vložte všechny ingredience. Sůl a droždí spolu před hnětením nesmí přijít do přímého kontaktu.

2. Hněťte při nízké rychlosti pět minut a poté další dvě minuty při rychlejším nastavení.

3. Vložte do mísy vymazané olivovým olejem a nechte při pokojové teplotě dvě hodiny stát.

4. Těsto rozdělte na dílky po 100g, na pracovní desce lehce posypané moukou ho vytvarujte do kuliček a nechte 20 minut odpočinout.

5. Pomocí válečku těsto vyválejte na zhruba 5 mm tloušťky, poprašte moukou a vložte plech na pečení.


Recepty na lahodné pečivo

1. Na dno vnitřku trouby nalijte 100 ml vody. Nastavte troubu na program Pravý horký vzduch s párou. Stiskněte tlačítko S párou a nechte troubu předehřát na 220 °C*.

2. Vložte plech do trouby a pečte 10 až 15 minut nebo dokud těsto není nadýchané do tvaru koule.

3. Hotový pita chléb nechte vychladnout pod suchou utěrkou.

Konvenční pečení: Předehřejte troubu na 220 °C. Pečte 15 až 20 minut nebo dokud těsto není nadýchané do tvaru koule. Po pečení přesuňte těsto z plechu a zakryjte suchou utěrkou, dokud se chléb pita neochladí.

ČERSTVÁ BAGETA (PRO 4 BAGETY)

TĚSTO

432 g hrubé bílé mouky

40 g světlé žitné mouky

310 g vlažné vody

9 g jemné mořské soli

9 g čerstvého droždí

Krupice na poprášení

Naplňte čerstvé bagety tím, co vám nejvíce chutná. Skvěle k nim ladí třeba pomalu pečené vepřové maso z grilu, salát coleslaw z červeného zelí a pikantní džem z chilli.

PŘÍPRAVA

1. Do mísy s hnětačem na těsto vložte všechny ingredience. Sůl a droždí spolu před hnětením nesmí přijít do přímého kontaktu.

2. Hněte při nízké rychlosti pět minut a poté další čtyři minuty při rychlejším nastavení.

3. Vložte do mísy vymazané olivovým olejem a nechte při pokojové teplotě dvě hodiny stát. Po první a druhé hodině těsto promáčkněte pěstí a přehněte do tvaru obálky.

4. Na pracovní desce posypané moukou rozdělte těsto na dílky po 200 g a nechte dalších 30 minut odpočinout pod plastovou fólií.

5. Těsto naposledy promáčkněte pěstí a poté ho na pracovní desce posypané moukou vytáhněte, přehněte a uválejte do tvaru bagety. Vložte na plech poprášený krupicí, švem dolů. Pomocí sítka bagetu shora lehce poprašte moukou, poté zakryjte plastovou fólií a nechte na teplém místě vykynout, dokud se její objem nezdvojnásobí.

Přečtěte si více

Recepty na lahodné pečivo

Na dno vnitřku trouby nalijte 100 ml vody. Nastavte troubu na program Pravý horký vzduch s párou. Stiskněte tlačítko S párou a nechte troubu předehřát na 230 °C*.

Malým ostrým nožem proveďte podél bagety dva řezy, jeden vpředu před druhým ve středu.

Vložte plech do trouby, snižte teplotu na 200 °C a pečte 15 až 20 minut nebo dozlatova.

*Konvenční pečení: Předehřejte troubu na 240 °C. Vložte plech do trouby, snižte teplotu na 220 °C a pečte 15 až 20 minut nebo dozlatova.

ZLATAVÁ BRIOŠKA

TĚSTO

350 g hrubé bílé mouky

36 g cukru krupice

7 g jemné mořské soli

10 g čerstvého droždí

48 g mléka

ZADRŽET

105 g měkkého másla

ROZŠLEHANÉ VEJCE

1 vejce

Špetka soli

Proč briošky nepoužít k přípravě dokonalého hamburgeru? Stačí přidat šťavnatý hovězí burger, oblíbený sýr, omáčku a salát. Snadné.

PŘÍPRAVA

1. Do mísy s hnětačem na těsto vložte všechny ingredience kromě másla. Sůl a droždí spolu nesmí přijít přímo do kontaktu, dokud nezačnete mixovat.

2. Hněťte při nízké rychlosti pět minut a poté další čtyři minuty při rychlejším nastavení.

3. Při nízkých otáčkách mixéru pomalu přidávejte máslo, dokud se důkladně nerozmixuje.

4. Těsto vložte do mísy vymazané olivovým olejem a nechte při pokojové teplotě dvě hodiny stát. Po první a druhé hodině těsto promáčkněte pěstí a přehněte do tvaru obálky.

5. Rozdělte těsto na dílky po 100 g. Na pracovní desce lehce posypané moukou ho vytvarujte do kuliček, poté kuličky rozložte na plech vyložený pečicím papírem tak, aby mezi nimi bylo místo a těsto mohlo dokynout. Zakryjte je plastovou fólií a nechte na teplém místě, dokud se objem těsta nezdvojnásobí.

Přečtěte si více

Recepty na lahodné pečivo

1. Na dno vnitřku trouby nalijte 100 ml vody. Nastavte troubu na program Pravý horký vzduch s párou. Stiskněte tlačítko S párou a nechte troubu předehřát na 200 °C*.

2. Housky lehce potřete rozšlehaným vejcem (můžete také posypat sezamovými semínky).

3. Vložte plech do trouby, snižte teplotu na 170 °C a pečte 10 až 15 minut nebo dozlatova.

*Konvenční pečení: Předehřejte troubu na 240 °C. Vložte plech do trouby, snižte teplotu na 220 °C a pečte 15 až 20 minut nebo dozlatova.

KLASICKÝ BOCHNÍK

TĚSTO

490 g hrubé bílé mouky

320 g vlažné vody

10 g jemné mořské soli

10 g čerstvého droždí

20 g másla nebo sádla

Zkuste chléb obalit ve směsi sýra, mouky, pepře a omáčky. Snadno a rychle tak vytvoříte Welsh rarebit neboli „velšského králíka“, lahodný národní pokrm Walesu.

PŘÍPRAVA

1. Do mísy s hnětačem na těsto vložte všechny ingredience. Sůl a droždí spolu před hnětením nesmí přijít do přímého kontaktu.

2. Hněťte při nízké rychlosti pět minut a poté další čtyři minuty při rychlejším nastavení.

3. Vložte do mísy vymazané olivovým olejem a nechte při pokojové teplotě dvě hodiny stát. Po první a druhé hodině těsto promáčkněte pěstí.

4. Vložte do vymazané chlebové formy, povrch posypejte moukou a těsto přikryjte plastovou fólií. Nechte dokynout na teplém místě, dokud se objem těsta přibližně nezdvojnásobí.


Recepty na lahodné pečivo

1. Na dno vnitřku trouby nalijte 100 ml vody. Nastavte troubu na program Pravý horký vzduch s párou. Stiskněte tlačítko S párou a nechte troubu předehřát na 220 °C.

2. Malým ostrým nožem proveďte uprostřed bochníku jeden mělký řez.

3. Vložte plech do trouby, snižte teplotu na 200 °C a pečte 20 až 25 minut.

*Konvenční pečení: Předehřejte troubu na 220 °C. Vložte plech do trouby a snižte teplotu na 200 °C. Pečte 20 až 25 minut, vyjměte těsto z formy, vraťte ho do trouby a pečte dozlatova.

JEDNODUCHÁ CIABATTA

TĚSTO

330 g hrubé bílé mouky

240 g vlažné vody

7 g čerstvého droždí

3 g jemné mořské soli

16 g olivového oleje

Vyzkoušejte ciabattu zkombinovat s ogrilovanou klobásou chorizo, paprikovou směsí pepperonata a rukolou. Získáte příjemně pikantní dobrotu.

PŘÍPRAVA

1. Do mísy s hnětačem na těsto vložte všechny ingredience. Sůl a droždí spolu před hnětením nesmí přijít do přímého kontaktu.

2. Hněťte při nízké rychlosti pět minut a poté další čtyři minuty při rychlejším nastavení.

3. Vložte do mísy vymazané olivovým olejem a nechte při pokojové teplotě dvě hodiny stát. Po první a druhé hodině šetrně přehněte do tvaru obálky.

4. Nalijte těsto na plech dobře posypaný moukou a znovu ho přehněte do tvaru obálky a nechte vykynout na teplém místě, dokud se jeho objem nezdvojnásobí.


Recepty na lahodné pečivo

1. Na dno vnitřku trouby nalijte 100 ml vody. Nastavte troubu na program Pravý horký vzduch s párou. Stiskněte tlačítko S párou a nechte troubu předehřát na 240 °C*.

2. Těsto na ciabattu jemně zdvihněte, otočte, natáhněte a položte na nový plech posypaný hrubou krupicí.

3. Vložte plech do multifunkční trouby s funkcí S párou a snižte teplotu na 220 °C. Pečte 15 až 20 minut nebo dozlatova.

*Konvenční pečení: Předehřejte troubu na 240 °C. Vložte plech do trouby, snižte teplotu na 220 °C a pečte 15 až 20 minut nebo dozlatova.

CELOZRNNÝ CHLÉB

TĚSTO

455 g hrubé bílé mouky

50 g celozrnné mouky

325 g vlažné vody

10 g jemné mořské soli

10 g čerstvého droždí

CELOZRNNÁ KŮRKA

50 g dýňových semínek

50 g sezamových semínek

50 g máku

50 g slunečnicových semínek

Celozrnný chléb bude výborný s polévkou z pečené červené řepy, která skvěle chutná i vypadá.

PŘÍPRAVA

1. Do mísy s hnětačem na těsto vložte všechny ingredience. Sůl a droždí spolu před hnětením nesmí přijít do přímého kontaktu.

2. Hněťte při nízké rychlosti pět minut a poté další čtyři minuty při rychlejším nastavení.

3. Vložte do mísy vymazané olivovým olejem a nechte při pokojové teplotě dvě hodiny stát. Po první a druhé hodině těsto promáčkněte pěstí.

4. Položte těsto na pracovní desku lehce poprášenou moukou. Vypracujte do tvaru čtverce, poté přeložte horní stranu doprostřed, spodní stranu doprostřed a vyválejte do tvaru bochníku. Konce zaoblete zatlačením směrem dolů.

5. Všechna semínka smíchejte na velkém plechu. Navalte bochník na čistou vlhkou utěrku a poté ho obalte v semínkové směsi. Položte ho švem dolů na plech vyložený papírem na pečení a zakryjte plastovou fólií. Nechte vykynout na teplém místě, dokud se objem těsta nezdvojnásobí.

Přečtěte si více

Recepty na lahodné pečivo

1. Na dno vnitřku trouby nalijte 100 ml vody. Nastavte troubu na program Pravý horký vzduch s párou. Stiskněte tlačítko S párou a nechte troubu předehřát na 230 °C*.

2. Vložte plech do trouby, po 10 sekundách snižte teplotu na 200 °C a pečte 15 až 20 minut nebo dozlatova.

*Konvenční pečení: Předehřejte troubu na 230 °C. Vložte plech do trouby a po 10 sekundách snižte teplotu na 200 °C. Pečte 15 až 20 minut nebo dozlatova.

PEČTE CHLÉB JAKO V PEKÁRNĚ

Naše multifunkční trouba PlusSteam bez potíží zvládne upéct chléb nebo moučník i grilovat a péct maso jako běžná trouba. Její kouzlo spočívá v tom, že k pokrmu přidá dávku páry. Každý bochník chleba, každá houska nebo focaccia tak budou chutnat jako z vaší oblíbené pekárny.